Bendtsens Boglager / Lars Kofoed Bendtsen, Fælledvej 1, Gørding, 7570 Vemb
CVR 3402 1309
Tlf. 2989 8817, E-mail lkbendtsen@gmail.com
Bendtsens Boglager er sikkert Danmarks mindste boghandel.
Vi har kun tre titler på hylden:
Storkenæbbogen: ”Storkenæb – bogen om Geranium”
Floksbogen: ”Phlox – bogen om floks til haven” samt
Floksbogen på tysk: ”Phlox – Phloxe für den Garten”
Men ud fra betragtningen: ”Lidt, men godt” er det heller ikke så ringe!
Det er min hustru, Birgitte, der har skrevet bøgerne. De udkom på Forlaget Geranium, som hun etablerede sammen med to andre plantesamlere. Det lille forlag havde ikke medarbejdere til at sørge for salg og distribution af bøgerne. Derfor besluttede jeg at starte mit eget firma, som kunne ordne det praktiske med dette. Det var også en ret nærliggende løsning, da de fleste af bøgerne var oplagret her på vores lille ejendom. Deraf navnet: ”Bendtsens Boglager”.
1. januar 2017 overtog Bendtsens Boglager forlagets bøger.
Som navnet på hjemmesiden antyder, handler vi også med planteskilte. Også her kun et lille udvalg, men af bedste kvalitet.
Om planteskiltene
Under arbejdet med indkøb, dyrkning, fotografering og beskrivelse af planterne, har det selvfølgelig været strengt nødvendigt for Birgitte at være fuldstændig sikker på identifikationen. Alle planter har således været forsynet med mindst to skilte. I den forbindelse viste der sig tre problemer med de almindelige, hvide planteskilte: 1. Skiltene knækkede, 2. Skriften på skiltene forsvandt, og 3. Ikke mindst: det så frygteligt ud med alle de skilte i haven.
En skønne dag fandt Birgitte løsningen på alle disse problemer. Fra en engelsk haveveninde fik hun sendt en plante, som var mærket med et nydeligt lille sort skilt med fin sølvskrift. Plante og skilt kom ud i haven, og nu, mange år efter, står skiltet stadig og ser ud som nyt.
Så besluttede vi, at vi for fremtiden kun ville benytte den slags skilte i haven, og vi købte en portion af dem i England sammen pennen med sølvskrift.
Vi syntes, idéen var så god, at den også burde komme andre haveejere til gode. Derfor var det nærliggende at lade Bendtsens Boglager forhandle skiltene og den tilhørende pen.
Skriften
Det er klart, at man ikke kan bruge en almindelig sort tusch eller blyant til at skrive på de sorte skilte med. Men det gør ikke så meget, for almindelig tusch- eller blyantskrift forsvinder ofte mere eller mindre i løbet af nogen tid under lysets påvirkning.
For at opnå den holdbare skrift skal man benytte en særlig pen, som ikke skriver med tusch, men med en slags maling, som binder sig stærkt til plasticoverfladen, og som er lysbestandig. Desuden skal farven naturligvis kunne ses på den sorte overflade. Vi har valgt at bruge en pen med sølvskrift, som vi synes passer smukt til de sorte skilte.
Genbrug?
Kan skiltene genbruges? Eller rettere: kan man fjerne skriften og skrive på dem igen? Det kan man godt. Man kan fjerne skriften med acetone, men: acetonen fjerner også noget af skiltets overflade. Man kan godt skrive på skiltet igen, men hvis man prøver en gang til, bliver det hele noget grums. Skiltet kan altså kun genbruges én gang. Det er nok prisen for at få en skrift, der virkelig holder.
Men på sin vis kan man jo netop genbruge skiltene, fordi de er så holdbare. De kan flyttes med planten eller til andre planter, de passer til.
Hvis man har brug for éngangs- eller genbrugsskilte, fx til sine såpotter, kan man jo bruge de almindelige hvide skilte til det.
Et æsel i logoet
Hvorfor er der et æselføl i logoet?
Ja, hvorfor ikke? Når man kan tale om en” læsehest”, kunne det vel give lige så god mening at sige ”læseæsel”.
Der kan jo også være noget, der hedder ”æselører” i en bog. Det er nu lidt misvisende, for de ligner slet ikke rigtige æselører.
Nej, forklaringen er simpelthen, at vi har haft æsler her på ejendommen i mange år, faktisk siden 1976, hvilket er omtrent lige så længe, som vi har boet her. I mange år havde vi fire æsler, en hoppe og hendes tre føl. I 2016 døde det sidste af de oprindelige æsler, næsten 40 år gammel. Nu har vi fået to andre: Liva og Ester, henholdsvis til venstre og højre på fotoet.
Vi havde begge kastet vores kærlighed på æslet som dyreart, og da vi flyttede på landet og fik mulighed for at holde større husdyr, faldt valget på æslerne. Det har vi ikke fortrudt, for æsler er rare, hyggelige og charmerende dyr. Vi har haft megen glæde af dem i alle årene som klappedyr, ridedyr for børnene, naturplejedyr og ikke mindst som producenter af kompost til vores have.
Der findes ikke noget mere nuttet end et æselføl. Derfor var det helt naturligt at bruge æselføllet i logoet.
Logoet er tegnet af den engelske havedame og havebogsillustrator Sue Ward.
Billederne af dyrene og af huset er taget af Mikkel Jezequel, alopexmedia.com